(067) 443-93-97, (050) 443-93-99

Топ-10 книг садівника

Інколи здається, що ми знаємо про наш сад все. А як інакше, якщо кожне деревце, кущ та квітка дбайливо посаджені власними руками та внесені найкращі добрива?

Утім, на жаль, без спеціальних знань ми не завжди розуміємо, чому не плодоносить яблуня або засихає улюблена троянда.

Ми підібрали літературу, яка допоможе вам стати справжнім фахівцем у галузі садівництва, а вашим рослинам завжди радувати око барвистими квітами та соковитими плодами.


1. Довідник садівника. Я.М. Гадзало, З.А. Шестопал

У довіднику зібрана уся необхідна інформація про методи вирощування плодових та ягідних рослин, описані найпоширеніші шкідники та хвороби і наведені практичні поради щодо боротьби з ними, зокрема описані нові агротехнічні прийоми, сучасні хімічні засоби та запропоновані препарати рослинного походження.

2. Обрезка и формировка декоративных кустарников. Воронцов В.В. (російською)

Професор В. В. Воронцов, автор популярних книг про декоративні та плодові рослини («Секрети догляду. Кімнатні рослини, що гарно квітнуть», «Кімнатні рослини. Нове керівництво з догляду», «Садові рослини від А до Я») популярно розповідає про найпоширеніші види декоративних кущів помірної і південній зон. Автор в доступній формі пояснює, який тип обрізки і формування потрібно застосовувати до конкретних рослин і в які терміни їх виконувати.

3. Все о цветах в вашем саду. Хессайон Д. Г. (російською) 

У виданні є все, що потрібно знати про рослину, перш ніж її купити. Коли вона цвіте? Якої висоти досягає? Чи зможе рости в моєму саду? Останнє запитання особливо важливе, оскільки купувати багаторічну рослину або пакетик з насінням тільки тому, що вам сподобалося, як вона виглядає на полиці в магазині або на фото, необачно. Потрібно бути впевненим у тому, що умови і ґрунт, які ви можете цій рослині надати, їй підійдуть. 

4. Розы. Правила успеха. Капелян А. И. (російською) 

Авторка книги більше 30 років працює з трояндами у Санкт-Петербурзькому ботанічному саду ім. В. Л. Комарова. Вона зрозумілою мовою пояснює, як обрати квіти, яким підійде мікроклімат вашого саду та навчає доглядати за ними. 

5. 300 растений для вашего сада. Тимофеев С.П. (російською)

Ця книга допоможе грамотно розпланувати сад та правильно підібрати рослини відповідно до особливостей ділянки – типу і стану ґрунту, освітленості, забезпеченості вологою, характеру ландшафту. 

6. Практичне садівництво. За ред. Корчагіної І. 

Книга містить практичні матеріали вітчизняних та іноземних фахівців щодо вибору саджанців, схем закладання молодого саду, обрізування, прорідження зав'язі й догляду за молодими насадженнями та тими, які вже плодоносять, захисту від хвороб і шкідників. 

7. Помологія. Яблуня. Кондратенко П. В.

У книзі описані більш ніж 300 сортів яблук та 30 форм клонових підщеп. Висвітлена методика характеристики сортів за морфологічними та основними господарсько-цінними ознаками. Це видання буде корисне не тільки для садоводів-любителів, але і науковців, спеціалістів АПК, студентів аграрних учбових закладів та фермерів. 

8. Груша в Україні. Матвієнко М. В., Бабіна Р. Д., Кондратенко П. В.

У виданні подані ботанічні і морфологічні характеристики груші, вимоги до умов її вирощування та особливості кліматичних і ґрунтових умов, що сприятимуть кращому росту, розростанню та плодоносу дерева. Також автори описали історію груші в Україні, способи її розмноження, захист від шкідників та хвороб, селекцію культури та багато-багато іншого.

9. Атлас-определитель. Болезни и вредители плодовых растений. Трейвас Л. Ю., Каштанова О. А. (російською) 

Цей унікальний, чудово ілюстрований атлас-визначник допоможе вам за фотографіями та описами симптомів поставити правильний діагноз захворювань і пошкоджень основних плодових рослин. Для кожної культури в повному обсязі описані ознаки хвороб, вказані їх збудники, а також шкідники і шкоду, які вони роблять, рекомендовані заходи профілактики і боротьби, дозволені засоби захисту і оптимальні терміни їх застосування. 

10. Агроекологічні системи інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідників і хвороб. Шевчук І. В., Каленич Ф. С., Маковкін І. М.

У виданні наведена характеристика шкідників та хвороб плодових і ягідних культур, що поширені в Україні, та системи інтегрованого захисту насаджень від них.