(067) 443-93-97, (050) 443-93-99

Що посієш – те й пожнеш, або чому варто вкладатися в елеватори

Ретроспекція в загальне тло

Зерно вже багато століть - один з найпоширеніших товарів що світового, то й внутрішнього сільськогосподарського виробництва. Ба більше, зерновий ринок – чиненайдосконаліший та легко прогнозований у світі. Елеваторна галузь розвивається синхронно і створює все нові можливості для покращення якості і зменшення енерговитратності виробництва зернопродукції.

Наразі в Україні діє близько 800 робочих сертифікованих зерносховищ. Значна частина – це сховища підлогового зберігання, решта – сучасні елеватори з повним технологічним циклом, а також старі підприємства з бетонними силосами, що відпрацювали понад 30 років і термін експлуатації яких збігає.

Найвища щільність елеваторів в областях з найбільшими обсягами зерновиробництва, а саме: у Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, а також Полтавській, Дніпропетровській та Харківській. Найменше елеваторів – на Сході та в західному регіоні.

Вигідне територіально-економічне розташування України, сприятливі ґрунтово-кліматичні умови, великий історичний досвід українського селянства є передумовами, що вивели нашу країну в топ зернових держав світу. Аналітичні дані останніх трьох років засвідчили необхідність пошуків нових розробок і їхнього впровадження в елеваторну галузь задля більшої ефективності роботи всього аграрного сектору загалом.


Один у полі – воїн, якщо елеватором оснащений

Сучасний елеватор — це вже не просто місце для зберігання зерна. Наразі зерносховище має відповідати таким критеріям:

ü Продумана структура прийому зерна для мінімізації простоїв у гарячий період сезону;

ü Абсолютний облік продукції під час перебування її на території елеватора;

ü Повна автоматизація всіх процесів;

ü Наявність якісного обладнання для післязбиральної обробки врожаю від очищення до сушки;

ü Можливість оперативного просушування великої партії вологого зерна;

ü Гарантія збереженості зерна під час зберігання і можливість оперативно усунути загрози на кшталт поширення грибків чи спалаху чисельності хлібних шкідників;

ü Можливість окремо зберігати різні партії зерна;

ü Оперативне завантаження та відправлення продукції залізничним чи автомобільним транспортом;

ü Екологічність;

ü Застосування енергозбережувального обладнання.

Така мультифункціональність елеватора створює для його власника низку переваг:

ü плановість робочих процесів в агрокомпанії;

ü гарантія збереженості врожаю;

ü точний облік вирощеної продукції;

ü залучення нових клієнтів

ü гарантія ефективної відправки зерна на експорт, відтак вчасне постачання гарантовано якісної продукції великими партіями.

Всі ці чинники забезпечують стабільний високий прибуток.

2020­ та, більшою мірою, 2021 імовірно стануть перехідним стагнаційним періодом у розвитку елеваторної галузі. Це непростий процес, що вимагає достатньої обізнаності і кваліфікованості. Тож ми підготували для вас добірку професійної літератури з цього питання: https://profbook.com.ua/harchova/zerno/elevator