(067) 443-93-97, (050) 443-93-99

Основи патології за Роббінсом

Клієнти часто задають питання, тож вирішив пролити світло на принципи видання медичних підручників за кордоном, зокрема світовим лідером галузі – видавничою групою Elsevier. За приклад взято одну з найвідоміших серій – «Патологія за Роббінсом й Котраном». До речі МОЗ України на своєму офіційному сайті ставить книгу на перше місце серед видань, які лікарі радять прочитати колегам.

     Для початку наведемо варіанти:

        1.        Robbins Basic Pathology 10th edition

2.        Robbins Basic Pathology 10th edition International edition

3.        Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease 9th edition

        4.        Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease 9th edition International edition

5.        Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease 10th edition

6.        Robbins and Cotran Atlas of Pathology 3d edition

        7.        Robbins and Cotran Atlas of Pathology 3d edition International edition

8.        Robbins and Cotran Pathology Flash Cards 2nd Edition

9.        Robbins and Cotran Review of Pathology 4th Edition

10.     Атлас патологии Роббинса и Котрана

11.     Основи патології за Роббінсом. 2 Тома

Складно і незрозуміло, правда? Давайте розбиратися 

Одне з перших питань – чим відрізняється звичайне видання від «International edition»? Відповідь проста – нічим, вірніше тільки ціною. «International edition» – копія оригінальної книги, призначена для продажу в країнах з обмеженою купівельною спроможністю. Єдиний момент – «International» з’являється зазвичай 2-3 місяці після випуску основного накладу, але наголошую ще раз – інформація абсолютно ідентична і в більшості випадків переплачувати немає ніякого сенсу.

Наступне питання – нумерація. Що це за 2nd, 4th, 9th, 10th edition? 

Перше видання книги Textbook of Pathology, автором якої став професор Stanley L. Robbins, вийшло у 1957 році. В 1974 повністю перероблене видання зі зміщенням основних акцентів на механізми захворювань, отримує нову назву Pathological Basis of Disease. Паралельно з цим у 1971 р. Роббінс написав менший підручник «Основи патології» (так званий Baby Robbins). Разом ці дві книги стали бестселерами, перекладені на десяток мов і стали найвпливовішим джерелом інформації з питань патології.

Автора вже давно немає серед нас, але живе справа, що розвивається його учнями та послідовниками в усьому світі. Приблизно кожні 5-7 років фундаментальні підручники Роббінса перевидаються. Змінюються редактори окремих глав, додаються нові співавтори, але назва зберігає память про видатного засновника.

Отже, що ми маємо

На сьогодні найновіше – Robbins Basic Pathology 10th edition, 2016 року. Саме цей підручник перекладено українською й надруковано у двох томах видавництвом «Медицина». Для порівняння ціна оригінального англомовного видання в нашому магазині – 1300 грн., 2 томи українською – 1740грн.

Професійний Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease доступний тільки англійською, наразі найактуальніше  – 9-е видання 2014 року, ціна 2625 грн. І вже на літо поточного року анонсовано вихід наступного десятого видання.


Решта «Роббінсів» є допоміжними до двох основних книг. Тут ви зустрінете флеш-картки, кишеньковий довідник тощо. Уваги заслуговує Robbins and Cotran Atlas of Pathology, комплектація яким значно допомагає візуалізації матеріалу, поданого в підручниках. Для повної картини слід зауважити, що існує переклад «Атлас патологии Роббинса и Котрана» російською, але вартість англомовного варіанту знову виявляється нижчою: 1120 грн. проти 1400 грн.

Сподіваюсь стаття стане Вам в нагоді й допоможе розібратись в сукупності ідентичних назв та версій. До речі, з певними виключеннями й застереженнями інформація актуальна для більшості медичних видань Elsevier. Деталізовану консультацію можна отримати, звернувшись на електронну адресу profkniga@ukr.net

 

З повагою, Роман Тендера

Профкнига - офіційний дистриб’ютор Elsevier, Wiley, CRC Press, Oxford University Press, Human Kinetics, Thieme та інших закордонних видавництв.